Mailing Lijsten en Forums

Of je nu een gebruiker bent die op zoek is naar hulp met betrekking tot de IDE of een ontwikkelaar die de discussie voert over aspecten van de nieuwe release, op deze mailing lijsten mailing lijsten gebeurt het allemaal. Volg om je in te schrijven, uit te schrijven, het archief te raadplegen, of voor meer informatie over een individuele lijst de links hieronder.

Hoofd-Niveau lijst Nieuwe gebruikers beginnen hier! Bevatten overzicht aankondigingen, de algemene gebruikers mailinglijst (nbusers), de NetBeans ontwikkelingslijst (nbdev), de gebruikersinterface lijst (nbui) en de OpenAPI lijst.

Other Lists : Build proces lijst (automatische uitvoer van het continue build proces, en testen voor API veranderingen), bug en CVS aankondigingen lijsten (verscheidene types van bug en CVS lijsten. Het verkeer op deze lijsten bestaat alleen maar uit automatische aankondigingen van CVS check-ins of bug status veranderingen) ...

Licentie discussies: Zie de licentie pagina voor suggesties met betrekking tot discussie over die licentie.

Op welke lijsten zou ik me moeten inschrijven?


Het ligt natuurlijk aan je interesse en betrokking welke lijsten geschikt voor je zijn. Dit is voor iedereen verschillend, en zal zeker veranderen wanneer je erachter komt dat het verkeer op een bepaalde lijst niet interessant voor je is. Hier is een ruwe schets om me te beginnen -
 • Als je geinteresseerd bent om NetBeans te gebruiken, schrijf je dan in op 'nbannounce' en 'nbusers'.
 • Als je geinteresseerd bent om aan NetBeans te ontwikkelen, schrijf je dan in op 'nbdev' en 'dev@openide'.
 • Als je iets ontwikkelt met een gebruikersinterface, schrijf je dan in op 'nbui'.
 • Als je veel mee ontwikkelt aan de IDE, dan zouden de resterende lijsten ook interessant kunnen zijn - de build, bugs en CVS lijst.

NNTP access


Als alternatief, mocht je USENET nieuws prefereren ten opzichte van mailinglijsten, alle hoofd-niveau lijsten hebben een gateway naar niews - post naar de mailinglijsten wordt doorgesluisd naar de nieuwsgroepen, en vice-versa. Stel je nieuwslezer in op news.gmane.org. Let op, de groep namen zijn niet precies hetzelfde als de mailinglijstnamen (dit om te conformeren aan Gmane conventies), de meeste liggen voor de hand. Gebruik je nieuwslezer en zoek naar de "netbeans" groepen - bijv. gmane.comp.java.ide.netbeans.users

Note : SourceCast (de applicatie die netbeans.org host) heeft geen ondersteuning voor NNTP, dus word dit verzorgd door de gratis mailing lijst naar NNTP gateway Gmane.

Mailinglijst Etiquetten


Commentaar van iederen is welkom, maar omdat de hoog-niveau lijsten een zeer veel verkeer genereren is het verstandig om een bericht duidelijk op te stellen. Het kan het verschil betekenen tussen een bericht dat een antwoord krijgt en eentje die dat niet krijgt. Houd Alsjeblieft de volgende voor de hand liggende etiquetten in het oog wanneer je bericht post! Een aantal tips.
 1. Post een bericht niet naar meer dan 1 lijst - bepaal een lijst en post alleen daar. Als het de verkeerde lijst mocht zijn dan zal iemand je dat laten weten en een alternatief suggereren.
 2. Wanneer je antwoord op een bericht verander dan het onderwerp niet compleet, dit omdat 'threaded mailprogrammas' het dan op een vreemde plaats tonen; stuur een nieuwe boodschap wanneer je een nieuwe thread begint.
 3. Lees Eric Raymond's handleiding om vragen op een "Slimme Manier" te stellen op http://www.catb.org/~esr/faqs/smart-questions.html
 4. Verkort het originele bericht in je antwoord. Voeg alleen de tekst toe van het origineel die relevant is. De ergste gewoonte denkbaar is om een antwoord te geven van een regel, waarbij de originele email in het geheel volgt.
 5. Daar aan gelijk, als je een punt voor punt antwoord maakt, waar je wat originele tekst gevolgd door je antwoord en hetzelfde met het volgende punt, zorg er dan voor dat je antwoorden dan gemakkelijk te vinden zijn. Als je een bericht maakt met 40 regels van originele tekst gevolgd door een antwoord op een regel, en dan vervolgens weer 40 regels van originele tekst, is het erg moeilijk om je antwoord te vinden. Mocht je echt de volle 40 regels van de originele tekst nodig, hebben dan is het misschien raadzaam om een lege regel voor en na je antwoord misschien zelfs twee regels te gebruiken voordat je verder gaat met opnieuw wat originele tekst.
 6. Gebruik geen opgemaakte tekst in je bericht. Je keuze van font, font grootte, font kleur, ed kan je bericht nagenoeg onleesbaar maken voor anderen! Gebruik het liefst platte tekst tenzij er een zeer goede reden is om dat niet te doen. Als je geen opmaak gebruikt dan kan een ieders mailprogramma het opmaken zoals zij het willen, en dat garandeert dat het leesbaar is en een plezier voor het oog voor iedereen.
 7. Daar aan gelijk, stuur geen HTML berichten! Leesbaarheid, de grootte van de berichten en veiligheid zijn slechts een aantal redenen om geen HTML berichten te versturen. Een goede beschrijving van deze en andere problemen, zowel als de instructies hoe je HTML berichten uitzet in veel gebruikte mailprogrammas is beschikbaar op http://kb.mozillazine.org/Plain_text_e-mail_%28Thunderbird%29

HTML bijlages is natuurlijk geen probleem!

Een notitie over mailfilters


Omdat een aantal lijsten zeer veel verkeer genereren hebben we een aantal conventies die helpen in het sorteren en filteren. De mailinglijst software voegt een voorvoegsel toe aan het onderwerp, in dit geval de naam van de mailinglijst, bijvoorbeeld krijgen de berichten van de 'nbdev' lijst [nbdev] voorgevoegd bij het onderwerp.

Het is ook gebruikelijk dat men een label toevoegt dat betrekking heeft op het onderwerp dat men bespreekt, bijv. [Stable 3.1 Release]. Dit wordt natuurlijk overgelaten aan het individu.

Not logged in. Log in, Register

Mailing lijst problemen?

Al je vragen worden beantwoord in de Mailing lijst FAQ.
Problemen om je uit te schrijven van een lijst? Hulp is vlakbij - lees de "Hoe schrijf ik me uit handleiding".